dissabte, 6 d’abril del 2013

Homenatge a Martí Gasull

El nostre company Roger Segarra ha participat en la iniciativa que ha portat a batejar un cim del Kirguizistan amb el nom de l'alpinista Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua, i que va morir l'any passat a l'Himàlaia. A continuació us deixem una mica d'informació sobre el tema i un enllaç amb el web de la Plataforma. Felicitats, doncs, al Roger i la resta de companys que van participar en l'expedició.

El pic Martí Gasull (5.169 m) es troba a la província d'Issik Kul, al Kirguizistan, a la zona de Borjoldoi. Va ser assolit per primer cop per una expedició russa el 2007 que el va anomenar Biely Kupol (Cúpula blanca). L'expedició catalana va fer una segona ascensió l'estiu de 2012 i va proposar d'anomenar-lo pic Martí Gasull en honor al muntanyenc i activista de la Plataforma per la Llengua mort en un accident de muntanya al Nepal al setembre de l'any passat. Un dels exploradors, Eduard Gonzàlez, va inscriure el nom de Pic Martí Gasull al Google Earth i finalment ha estat acceptat al registre oficial rus bo i conservant també el primer nom, per bé el de Martí Gasull serà el públic. La primera expedició va ésser especialment receptiva a les demandes catalanes al conèixer els motius del nom; sensibilitat compartida quan dos exploradors russos van morir el 2012 en accident de muntanya a la zona de Borjoldoi.

L'expedició catalana del 2012 va fer tres cims més amb primeres ascensions absolutes que va batejar com a Pic Tulipanski (4.826 m), Pic Mont Blanc Kirguis (4.810 m) i Pic Gran Layolu (4.901 m). El Pic Martí Gasull és el més alt dels quatre assolits. N'estan preparant un reportatge.

Font: Plataforma per la Llengua

Més informació i fotos aquí